SÒCRATES I ELS EXTRATERRESTRES

Un extraterrestre no sap que ho és. “Extraterrestre” és la manera que nosaltres, els terrestres, anomenem els que viuen més enllà del nostre planeta. És una ironia del l’espai que els extraterrestres, tan famosos que són entre nosaltres, no sàpiguen que són extraterrestres.

Un presocràtic mai va saber que ho era. “Presocràtic” és la manera que tenim d’anomenar als filòsofs anteriors al pensament de Sòcrates. És una ironia temporal que els presocràtics, amb la rellevància que tenen a la historia del pensament universal, ignoressin que eren presocràtics.

Nosaltres, avui, coneixem aquesta ironia. Gràcies a ella entenem que “extraterrestre” i “presocràtic” no són res més que imposicions d’una visió que determina la resta i marca qui és el centre, la autoritat: la Terra, Sòcrates. Però precisament per això, que és una obvietat, amb una mica d’agilitat intel·lectual no ens és difícil girar l’eix gravitatori i imaginar altres visions. I preguntar-nos perquè la Terra o Sòcrates, o millor la visió terrestre i el socratisme, haurien de ser l’autoritat. Qui els dóna aquest privilegi? Quin món dibuixen els que defensen autoritats d’aquesta mena: centrals, inamovibles, invasives?

Si canviem l’eix espacial i el centrem a Saturn, nosaltres som extrasaturnians, ves per on. Si canviem l’eix temporal i el situem en l’època presocràtica, resulta que Sòcrates era post presocràtic, com nosaltres. Quines coses! Sembla un acudit, però no ho és.

De fet, Sòcrates va entendre la ironia molt abans que nosaltres i la va impulsar amb el mètode irònic; va comprendre l’acudit però no va riure, o potser sí,  però ningú ho va saber perquè la barba li amagava el somriure.

Published in: on mayo 30, 2011 at 6:43 pm  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://penjaments.wordpress.com/2011/05/30/socrates-i-els-extraterrestres/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariosDeja un comentario

  1. També hi ha els prerrafaelites, que no eren anteriors a Rafael però sí que sabien que eren prerrafaelites… I van prendre el nom d’aquell que no volien seguir com a model (encara que fos una autoritat), tot per portar la contrària!

  2. Felicidades por el nuevo Blog y por tan buenos comentarios filocripticos 😉


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: