CONCERT ASCENDENT

Abans de que Giacinto Scelsi experimentés amb el so (amb instruments convencionals i veu)  com a força d’intensitat tímbrica que genera i regenera la seva pròpia dimensió sonora (els llibres de història de la música parlen d’espectrisme, terme força espectral)  un altre “isme” havia reivindicat el soroll com a experiència musical de primera magnitud: el sorollisme i tots els “ismes” col·laterals, ja sabeu, maquinisme, dadaisme, futurisme, etceterisme.  I amb el sorollisme, la possibilitat de generar noves matèries sonores, nous sorolls de tota mena i, per suposat, la possibilitat d’incorporar els sorolls urbans.

Luigi Russolo va inventar unes extraordinàries màquines d’emetre  sorolls (Intonarumori) preàmbul artesanal de la música electrònica i els sons sintètics  (la màquina de Russolo era infinitament més bonica!). Avui, d’instruments de soroll, n’hi ha per tot arreu i cada un pot esdevenir, o no, un concert improvisat. Russolo imaginava sis famílies de sorolls per a la seva orquestra futurista; la quarta  agrupava brunzits i grinyols diversos. Per tant, el grinyolar d’unes escales mecàniques podria convertir-se en un concert per a escala mecànica gratuït (no numerat). Si quan et canses d’escoltar l’escala aplaudeixes o no et correspon a tu decidir-ho.

Per convertir un soroll ambient en un concert, només cal escoltar-lo i valorar-lo com a tal. També es pot no valorar-lo com a tal, però aleshores com a concert és una estafa, què fas entorpint el pas davant d’una escala mecànica?

A continuació, podeu escoltar el preludi del Concert número 1 per a escala mecànica. Si la imatge d’una escala us desanima, imagineu que és un quartet de corda i una tuba. Si això també us desanima esteu de sort, animeu-vos: aquest concert no està contraindicat en persones afligides, toves o desanimades.

Anuncios
Published in: on junio 1, 2011 at 8:07 pm  Dejar un comentario  

The URI to TrackBack this entry is: https://penjaments.wordpress.com/2011/06/01/concert-ascendent/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: