MIMETISMES

Aprenem copiant. Del procés de mimetisme cognoscitiu, bàsic sobretot a la infantesa, en diem aprenentatge. Aristòtil, en aquest sentit, defineix l’home com “animal mimètic”.

Però no només l’home ho és. A la natura, el mimetisme és bàsic en moltes espècies per adquirir algun tipus d’avantatge funcional. És molt conegut, per exemple, el mimetisme cromàtic del camaleó. La capacitat de canviar de color li permet passar desapercebut si sap estar-se prou quiet perquè els depredadors no el reconeguin. Tant de temps quiet el camaleó l’aprofita per meditar sobre aspectes transcendents com preguntar-se si el fet de ser un “animal mimètic” el converteix automàticament en aristotèlic.

Si preguntéssim als animals per la raó del seu sistema de mimetisme ens dirien, possiblement, que es un mètode de supervivència per protegir-se, alimentar-se, reproduir-se…

Existeix una espècie que és la reina del mimetisme: la dels músics de pop-rock. Un músic jove aprèn copiant gèneres, solos de guitarra, grups, solistes, tendències, actituds… D’aquest procés de mimetisme sistemàtic en diem influències (que és més fi que dir que conscientment o inconscientment  estem reproduint models apresos o que t’acusin d’infantilisme, que sembla que et desprestigia excepte si ets un grup infantil). Fins i tot som capaços de copiar l’idioma de referència habitual del pop-rock (l’anglès) per pur mimetisme.

El més divertit del mimetisme és que et permet jugar a les set diferències. A continuació veieu dues bandes de rock, una actual i l’altra no. Són dues fotografies separades per 30 anys de diferència.

Anuncios
Published in: on junio 2, 2011 at 2:21 pm  Dejar un comentario  

The URI to TrackBack this entry is: https://penjaments.wordpress.com/2011/06/02/les-set-o-mes-diferencies/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: