POLONIO 70

El so en si no és res, cal que tingui un sentit.

Música per ordinador és com dir literatura per llapis. Només és un mitjà.

SOMNIUM, possiblement, el primer escrit de ciència ficció de la història. L’obra, escrita per Johannes Kepler l’any 1623, ha estat una referència per a Eduardo Polonio

SOMNIUM, possiblement, el primer escrit de ciència ficció de la història. L’obra, escrita per Johannes Kepler l’any 1623, ha estat una referència per a Eduardo Polonio.

Fa un munt d’anys vaig entrevistar a Eduardo Polonio, quan encara vivia a Barcelona, i la meva memòria va retenir aquestes dues frases. Encara prou que vaig retenir dues d’interessants i no, per exemple, “hola què tal” i “el temps està boig”.

“Literatura per llapis” sempre m’ha semblat un exemple excel·lent i obra un univers d’evidències aclaridores de l’estil de pintura per pinzell, natació per piscina o automobilisme per cotxe. I és que Eduardo Polonio gasta un discret humorisme molt gratificant.

Ara bé, la primera frase, la del sentit, és la que té més possibilitats. Si volem que el so esdevingui alguna mena de música (sense importar quin tipus ni quin gènere ni tan sols si l’anomenem música o no) ens cal crear-lo, és a dir, dotar-lo de sentit (algun tipus de sentit, no importa contra qui o a favor de qui; no es tracta d’alimentar les misèries de l’estètica musical). Aquesta filosofia del so, a més, em recorda remotament la de Deleuze i Guattari quan a Què és la  filosofia llegim: El concepte no ve donat, és creat, cal crear-los; no està format, es planteja a sí mateix en sí mateix, autoposició.

Eduardo Polonio és una persona afable i un compositor contundent: va ser dels primers músics espanyols a concebre que la matèria sonora es podia tractar i articular de forma diferent a la convencional i, en conseqüència, que es podia escoltar d’una altra manera. Ho va concebre als anys seixanta i des d’aleshores no ha deixat de donar-li sentit al so utilitzant la tecnologia al seu abast.

Pioner del que anomenem música electroacústica (Koan, Laboratorio Alea, Alea Música Electrónica Libre) Polonio, en els seus quaranta anys d’activitat musical, ha estrenat més d’un centenar d’obres electroacústiques a mig món. I ara… ara ha fet setanta anys. I des d’Andalusia, per celebrar-ho, ens envia un regal: no és una caixa de galetes, no són uns Sugus, és un documental de la seva obra, per qui el vulgui visitar.

Aquest documental.

Moltes gràcies Eduardo i per molts anys!

Published in: on junio 28, 2011 at 4:52 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://penjaments.wordpress.com/2011/06/28/polonio-70/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentDeja un comentario

  1. Cal anar amb molta cura a l’hora de tractar amb el Polonio. La Curie el va descobrir i va acabar malament. I al ex espia Litvivnenko li van injectar Polonio amb un paraigües.

    Suposo que deuen ser acudits que li han fet mil vegades. El que sí val la pena de veritat són els dos pensaments que has sabut conservar.


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: