MAJORIA SILENCIOSA

No sé si Nixon en el seu famós discurs de l’any 1969 va patentar l’expressió “majoria silenciosa” (Great Silent Majority) o atabalat com estava per les massives manifestacions contra la guerra del Vietnam es va oblidar de fer-ho. Si l’hagués patentada, hagués augmentat considerablement el patrimoni econòmic familiar perquè és una expressió que els politics utilitzen una vegada i una altra per desacreditar qualsevol manifestació significativa.
Fa quatre dies, Cospedal i també Rajoy la van utilitzar de nou. El president del govern espanyol, davant les protestes cada cop més nombroses contra la seva política econòmica, va lloar la majoria silenciosa que no es manifesta. I, certament, sempre hi ha més gent que no es manifesta que gent que surt al carrer i es manifesta. Suposem que per Rajoy una manifestació significativa de debò seria la que convoqués a totes les persones sense excepció d’aquest país, a totes, cosa poc provable perquè sempre n’hi ha una que arriba tard o es perd o li agafa un mal de ventre i no pot sortir de casa. La cosa també canviaria si es considerés que quedar-se a casa i fer el que sempre fas fos un acte de protesta, com va proposar (amb gran èxit) la Plataforma Irònico-intempestiva Post Imperialista (la PIPI) no fa gaire. Però de moment, ningú més ho ha considerat.
El problema de les majories silencioses és que, com son silencioses, ningú sap el que pensen ni el que volen. Si ho fessin explícit haurien de manifestar-se d’alguna manera i deixarien de ser silencioses. És més, segons quin fos el seu pensament deixarien de ser majoria. Tot i això, Rajoy va lloar la majoria silenciosa, una majoria fantasmagòrica (no visible) i heterogènia que només l’uneix el fet de no estar en un lloc determinat (el lloc on es convoca una manifestació) a una hora determinada (l’hora de la convocatòria). Per exemple, tots el que no assistim a un partit de futbol podríem ser considerats, en contraposició als que sí han anat al partit, “majoria silenciosa”. O tots els que no hem anat a una cursa de braus, o a un concert de Julio Iglesias o a una desfilada militar o a un comiat de solter.
Però malgrat la inconcreta materialització d’aquesta majoria, Rajoy la va lloar. Va lloar tota aquella gent que, per exemple, a les 18h. del dimarts 25-S no intentava encerclar el Congrés dels diputats. Gent que a les 18h. d’aquell dimarts estaven a casa seva fent qualsevol activitat que no era manifestar-se al voltant del Congrés com ara:

-torturar un hàmster
-planejar un atemptat
-traficar amb música reggaeton
-vendre armes
-perseguir persones sense ulleres
-discriminar jueus, àrabs i catalans
-colpejar als veïns
-cremar instruments musicals
-estafar àvies
-estrangular un cec

És el que té no tenir ni idea de a qui estàs lloant: gent que no saps qui és ni què fa ni què pensa.

Possibles membres de la majoria silenciosa (sense confirmar) fent qualsevol activitat que no sigui manifestar-se.

Anuncios
Published in: on septiembre 30, 2012 at 11:20 pm  Dejar un comentario  

The URI to TrackBack this entry is: https://penjaments.wordpress.com/2012/09/30/majoria-silenciosa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: