FERNANDO CAGE

És sabut que l’any 1930, un joveníssim John Cage visita Espanya. Compon música a Mallorca i a Sevilla. El que no és tan sabut és que també fa una visita llampec a Portugal, a Lisboa.
L’objectiu d’aquell viatge és conèixer un poeta portuguès encara poc difós: Fernando Pessoa (sembla que Cage va tenir accés al poema Antinous, editat l’any 1918 en anglès).
El cas és que Cage va anar a Lisboa i va arribar a tenir un breu encontre amb Pessoa en un cafè-bar, possiblement A Brasileira. Segons s’ha sabut, Cage estava molt interessat per la simultaneïtat de personatges (heterònims) ja que en la seva visita a Sevilla havia descobert la “multiplicitat d’esdeveniments simultanis”, segons va explicar ell mateix temps després. El més rellevant és que va sorgir un projecte comú anomenat provisionalment Fernando Cage. Un projecte que volia incloure poesia, música, assaig… i màgia! (recordem que aquell mateix any Pessoa es reuneix, en una trobada famosa, amb el mag i ocultista anglès Aleister Crowley al qual li comenta el projecte). Fernando Cage, pel poc que sabem, era un projecte que articulava composició musical a partir de teories matemàtiques amb reminiscències esotèriques i textos poètics. El projecte no es va arribar a portar a terme (i la mort del poeta portuguès cinc anys després va acabar d’avortar-lo) però tant Cage com Pessoa van reciclar parts d’aquell misteriós projecte en algunes de les seves obres posteriors.
Us imagineu recompondre el projecte a partir dels fragments i les informacions aparegudes en alguns articles? O és pura ficció?

FERNANDO PESSOA

I tot en el centenari del naixement de John Cage (quina data menys adequada per celebrar res de Cage, oi? Millor una data aleatòria qualsevol). I fa 124 anys del naixement de Fernando Pessoa. I també fa anys que van néixer Grouxo Marx, Aristòtil, Violeta Parra i Romy Schneider, però lamentablement no formen part d’aquest article.

Anuncios
Published in: on octubre 18, 2012 at 3:34 pm  Dejar un comentario  

The URI to TrackBack this entry is: https://penjaments.wordpress.com/2012/10/18/fernando-cage/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: